Jaká jídla ochutnat v Kostarice

V Kostarice se místní stravují především v malých restauračních zařízeních, která nazývají sodasNa výběr jsou hlavně pokrmy z rýže, banánů a zeleniny. Obědové menu obvykle vyjde na 130 - 200 Kč (3 000 - 5 000 colonů). Na trhách je k dostání běžně maso, ovoce nebo zelenina. 

1. Gallo pinto (k snídani)

Jedná se o základní kostarický pokrm podávaný ráno. Jde o bílou rýži smíchanou s černými nebo červenými fazolemi dochucený cibulí, paprikou někdy i koriandrem. Obvykle se podává se zeleninovou oblohou nebo smaženými vajíčky. Takto připravená snídaně je vydatným základem pro náročný den.

Gallo pinto od Lablascovegmenu, licence CC BY 2.0

2. Casado (k obědu)

Casado je zřejmě nejznámější kostarický pokrm a podává se k obědu. Jedná se o největší jídlo dne. Opět se v něm objevuje rýže a černé nebo červené fazole, dále restované nebo grilované maso (kuřecí, hovězí, vepřové či ryba), smažený banán a zeleninová příloha. Vaří ho každá místní restaurace podle svého domácího receptu. 

Kostarický pokrm Casado od Melinda, licence CC BY 2.0

3. Místní ovoce

V Kostarice jsou oblíbené tržnice, kde seženete vše od čerstvého ovoce po maso. Mezi nejchutnější ovoce v Kostarice patří papája, mango nebo ananas. Velice šťavnatou dužinu má i plod "kešu jablka". Běžně se také pěstuje u nás ne moc často dostupná karambola, která je nejlepší chlazená např. z ledničky. Nejběžnější ovoce jsou samozřejmě banány, které jsou cenově velmi dostupné (800 colonů za kilo).

4. Ceviche

Jedná se o oblíbený pokrm ve Střední a Latinské Americe. Základní ingrediencí je bílá ryba, která se ale nevaří, jen se marinuje v citrusové šťávě. Je tedy dobré, zpracovávat co nejčerstvější ryby. Dále se přidá najemno nakrájená zelenina, hlavně papriky a okurka, na dozdobení se používá koriandr.

Pokrm Ceviche od Clay Junell, licence CC BY 2.0

5. Patacones

Jde o banánové smažené placičky upravené naslano. Používají se i jako příloha u oběda. Dělají se ze speciálního druhu zelených banánů. Banán se rozseká na špalíky a dá se smažit do oleje. Poté, co změkne, se z něj vytvoří placička a dá se opět do oleje a smažíme dokřupava. Mohou se podávat se salsou, guacamole nebo česnekovým dipem.

Banánové Patacones od David Berkowitz, licence CC BY 2.0

Kostarická kuchyně je obecně založená na jednoduchých surovinách, které ale dodají tělu potřebnou energii. Nezapomeňte některou z místních specialit na dovolené ochutnat.

Tipy na aktivity

© 2020 Všechna práva vyhrazena. 

DoSvetaLevne.cz

  • Black Facebook Icon