Jaká jídla ochutnat v Kostarice


Casado - typický kostarický pokrm
Casado - typický kostarický pokrm

V Kostarice se místní stravují především v malých restauračních zařízeních, která nazývají sodas. Na výběr jsou hlavně pokrmy z rýže, banánů a zeleniny. Obědové menu obvykle vyjde na 130 - 200 Kč (3 000 - 5 000 colonů). Na trhách je k dostání běžně maso, ovoce nebo zelenina.


1. Gallo pinto (k snídani)

Jedná se o základní kostarický pokrm podávaný ráno. Jde o bílou rýži smíchanou s černými nebo červenými fazolemi dochucený cibulí, paprikou někdy i koriandrem. Obvykle se podává se zeleninovou oblohou nebo smaženými vajíčky. Takto připravená snídaně je vydatným základem pro náročný den.

2. Casado (k obědu)

Casado je zřejmě nejznámější kostarický pokrm a podává se k obědu. Jedná se o největší jídlo dne. Opět se v něm objevuje rýže a černé nebo červené fazole, dále restované nebo grilované maso (kuřecí, hovězí, vepřové či ryba), smažený banán a zeleninová příloha. Vaří ho každá místní restaurace podle svého domácího receptu.

3. Místní ovoce

V Kostarice jsou oblíbené tržnice, kde seženete vše od čerstvého ovoce po maso. Mezi nejchutnější ovoce v Kostarice patří papája, mango nebo ananas. Velice šťavnatou dužinu má i plod "kešu jablka". Běžně se také pěstuje u nás ne moc často dostupná karambola, která je nejlepší chlazená např. z ledničky. Nejběžnější ovoce jsou samozřejmě banány, které jsou cenově velmi dostupné (800 colonů za kilo).


4. Ceviche

Jedná se o oblíbený pokrm ve Střední a Latinské Americe. Základní ingrediencí je bílá ryba, která se ale nevaří, jen se marinuje v citrusové šťávě. Je tedy dobré, zpracovávat co nejčerstvější ryby. Dále se přidá najemno nakrájená zelenina, hlavně papriky a okurka, na dozdobení se používá koriandr.

5. Patacones

Jde o banánové smažené placičky upravené naslano. Používají se i jako příloha u oběda. Dělají se ze speciálního druhu zelených banánů. Banán se rozseká na špalíky a dá se smažit do oleje. Poté, co změkne, se z něj vytvoří placička a dá se opět do oleje a smažíme dokřupava. Mohou se podávat se salsou, guacamole nebo česnekovým dipem.


Kostarická kuchyně je obecně založená na jednoduchých surovinách, které ale dodají tělu potřebnou energii. Nezapomeňte některou z místních specialit na dovolené ochutnat.